wtorek, 16 kwietnia 2024 12:22

Łagodzi przeziębienie i pomaga w walce z nadwagą. Dobry zamiennik ziemniaków

Autor Katarzyna Domagała
Łagodzi przeziębienie i pomaga w walce z nadwagą. Dobry zamiennik ziemniaków

Ma niezwykle ciekawy wygląd, smak oraz wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia właściwości. Przywędrowała na zachód z Chin, gdzie jest niezwykle popularna. Mowa o karczochu chińskim, który ma spore szanse, by stać się bohaterem polskiej kuchni. Sprawdźcie dlaczego.

Karczoch chiński, roślina o niepozornym wyglądzie, ale bogata w zdrowotne składniki odżywcze, zyskuje coraz większą popularność w świecie zdrowego odżywiania. Okazuje się, że ten azjatycki skarb ma spore szanse, by stać się nowym bohaterem polskiej kuchni. Dlaczego?

Bogactwo składników odżywczych

Karczoch chiński, nazywany również czyśćcem bulwiastym, to roślina, która mimo swojego skromnego, lecz ciekawego, wyglądu, skrywa w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Znany w Azji od wieków, teraz zdobywa popularność na zachodzie, gdzie jest ceniony za swoje zdrowotne właściwości, a także za to, że stanowi doskonałe źródło białka dla wegetarian i wegan – czytamy w Onecie.

Co zatem znajdziemy w karczochu chińskim? Oprócz ciekawego smaku, białko, kwas foliowy, witaminy K i C, mangan oraz magnez. Zawiera on także związki o działaniu przeciwutleniającym, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym przed przedwczesnym starzeniem się i rozwojem wielu chorób. Co ciekawe, w porównaniu do zwykłych karczochów, chińskie mają znacznie wyższą zawartość błonnika, co jest korzystne dla osób na diecie redukcyjnej.

Remedium na problemy zdrowotne

Karczoch chiński jest także również skutecznym remedium na przeziębienie, łagodzi objawy infekcji sezonowych i ma działanie bakteriobójcze. Co więcej, wspiera układ odpornościowy i pomaga usuwać szkodliwe substancje z organizmu.

Jak donosi Onet, karczoch chiński może okazać się także pomocny dla osób           zmagających się z cukrzycą typu 2 i innymi zaburzeniami glikemii. Naturalne związki zawarte w tej roślinie mogą bowiem poprawić wrażliwość tkanek na insulinę, a tym samym pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi.

Karczoch chiński to także doskonały sprzymierzeniec w walce z nadwagą. Jego wysoka zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości i pomaga ograniczyć ilość spożywanych kalorii, co przekłada się na łatwiejsze odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Przygotowanie karczocha chińskiego

Jak karczoch chiński odnajduje się w polskiej kuchni? Wielu zaskoczy pewnie fakt, że może stać się ciekawym zamiennikiem ziemniaków. Jego lekko orzechowy smak doskonale komponuje się z mięsem, rybami i warzywami, a także z sosami, dipami czy sałatkami. Przygotowanie karczocha chińskiego jest proste, choć wymaga odrobiny cierpliwości. Po umyciu i oczyszczeniu, karczochy można gotować, podsmażać, blanszować lub gotować na parze, a czas gotowania zależy od preferowanej konsystencji. Koniecznie spróbujcie!

Fot.: Wikipedia

Małopolska - najnowsze informacje

Rozrywka