poniedziałek, 6 maja 2024 09:24

Na czym robić grilla? Węgiel drzewny czy brykiet?

Autor Katarzyna Domagała
Na czym robić grilla? Węgiel drzewny czy brykiet?

Majówka za nami, czyli rozpoczęcie sezonu grillowania. Mimo rosnącej popularności grilli gazowych, węglowe wciąż są w użyciu. Na jakim węglu najlepiej robić grilla? Przedstawiamy specyfikę i zalety węgla drzewnego i brykietu.

Bez wątpienia najpopularniejszymi materiałami opałowymi, których używamy do rozpalania grilla są węgiel drzewny i brykiet. Są jednak między nimi podstawowe różnice, o których warto wiedzieć.

Różnice między węglem drzewnym a brykietem

Węgiel drzewny powstaje w procesie suchej destylacji i jak sama nazwa wskazuje, wytwarza się go z drewna. Węgiel drzewny wykazuje około trzy razy większą wydajność energetyczną.

Z kolei brykiet to sprasowane drobnoziarniste paliwo stałe, często połączone z lepiszczem. W zależności od materiału użytego do produkcji wyróżniamy przeróżne rodzaje brykietów, np. brykiet ze słomy, brykiet z biomasy czy brykiet z węgla drzewnego.

Zalety i wady brykietu

Brykiet i węgiel drzewny, jak wszystko, mają swoje wady i zalety. Zacznijmy od brykietu. Jedną z jego największych zalet jest fakt, że pali się znacznie dłużej niż węgiel drzewny. Ponadto, ma regularny kształt, więc łatwiej rozmieścić go w grillu. Łatwiej też utrzymać stałą temperaturę.

Jeśli chodzi o wady brykietu... Słabszej jakości produkty, które mają w składzie niezdrowe, chemiczne dodatki, mogą wpłynąć na walory smakowe przygotowywanego na grillu jedzenia. Warto również wiedzieć, że rozpalenie brykietu zajmuje znacznie więcej czasu niż węgla drzewnego.  

Fot.: Pixabay

Zalety i wady węgla drzewnego

Pora przejść do zalet węgla drzewnego. Zacznijmy od tego, że jest to produkt bardziej niż brykiet, zatem rozpalanie nim grilla nie powinno wpłynąć na smak potraw. Zazwyczaj pozostawia też mniej popiołu. Węgiel drzewny zapewnia też wysoką temperaturę i zwykle rozpala się znacznie szybciej niż brykiet.

Wadą rozpalania grilla na węglu drzewnym jest na pewno fakt, że szybciej się wypala.

Posiadając te informacje z pewnością będzie nam łatwiej wybrać odpowiedni produkt do rozpalenia grilla.

Fot.: Pixabay

Karkówka z grilla z marynatą czy bez? Makłowicz odpowiada jasno, a my podpowiadamy przepis
Robert Makłowicz wypowiedział się w sprawie stosowania marynat do mięsa na grilla

Małopolska - najnowsze informacje

Rozrywka